Pet Food

Някои тайни на бизнеса с храни за домашни любимци

Животинските протеини и мазнини остават най-съществените елементи в диетата на котката и кучето, дори когато тя се състои от гранули със зърнено съдържание над 70 на сто. Всъщност, бизнесът с екструдираните храни е базиран на специфични суровини като месните брашна и претопените животински мазнини. Неговото развитие следваше през изминалите 60 години индустриализацията на животновъдството и птицевъдството, като разчиташе на усвояването на всевъзможните отпадъци от месопреработвателната промишленост, изключени от прехраната на хората и подлагани на допълнителна обработка, наречена рендеринг. Ето обобщение на този процес, направено от C. R. Hamilton (Darling International Inc., САЩ):

"От глобална гледна точка, преработката на кланични отпадъци ("rendering") предоставя важна услуга за обществото и индустриите за изхранване на животните чрез преработката годишно на около 60 милиона тона животински субпродукти, получени от индустриите за месна и животинска продукция. При клането и преработката, между 33 и 43 процента от теглото на живите животни са отделяни и изхвърляни като негодни за консумация отпадъци. Тези материали, които включват тлъстини, месо, вътрешности, кости, кръв и пера, са събирани и обработвани от бизнеса за преработката на кланични отпадъци за производството на висококачествени мазнини и протеини, които традиционно се използват в храните за животни и олеохимическите индустрии по целия свят. Едно от определенията на рендеринга е "избистряне или пречистване чрез претопяване (топлинна обработка)". Непреработените животински субпродукти могат да съдържат 60 процента или повече вода. Изсушаването значително намалява общия обем от 60 милиона тона суров материал до около 8 милиона тона животински протеини и 8.2 милиона тона претопени мазнини. Съхранявани правилно, тези крайни продукти са стабилни за дълъг период от време."

Макар със закъснение, популярността на гранулите, консервите и паучовете в България също нарастна през последните двадесет години. В отговор на повишеното търсене, вносителите на такава стока напоследък показват стремеж към разнообразяване на пазара, включително с предложения за нови висококачествени продукти.

Различните типове и марки готови храни са обединени от едно неоспоримо предимство пред прясната храна, именно удобството за стопаните на котки и кучета. Грижата за собствените ни любимци, обаче, изисква от нас достатъчно внимание при преценката на различните продукти, с които сме свикнали или към които проявяваме интерес. Сляпото доверие в предимствата на която и да е храна, препоръчвана от мними разбирачи, би могло да ни подведе и четириногият член на нашето домакинство би бил подложен на по-скоро неподходяща, отколкото пълноценна и балансирана диета. Ние следва да потърсим информация за влаганите суровини от оригиналния надпис на опаковката (не допълнителния стикер на вносителя) или уебсайта на производителя. Разликата в качеството на съставките може да се окаже поразителна дори при сравнението между две марки храна, поставяни в премиум класа! Осъзнаването на тази действителност предизвиква основателния въпрос "защо да храня своя любимец с нещо, което аз не бих ял?" Разглеждани от именно този ъгъл, надценяваните продукти с посредствено качество би следвало да бъдат отписани от информираните и грижовни стопани без колебание.
 
Като защитник на животните, аз бих желал излишните компромиси около храненето на домашните любимци да бъдат избягвани от страна на стопаните; и ограничавани, доколкото е възможно, от търговците. Храненето с внимателно подбрана храна може да ни се стори на пръв поглед по-скъпо, но така ние бихме осигурили на своя домашен любимец по-здравословна диета в по-концентрирани порции, и в перспектива всичко това може да се окаже просто по-икономично.

За да бъдем в състояние да различаваме по-добрите продукти, ние би трябвало да вземаме предвид няколко съществени въпроса, които са разгледани по-долу.


Анонимни животински съставки


"Месо и субпродукти", "животински деривативи", "брашно от субпродукти" са обичайни названия на основните животински съставки, които преобладават при гранулите и консервите от супермаркетния клас, но също при храните от надценяваните марки. Положението при мазнините е същото. За разлика от ясно наименованите съставки като "пилешка мазнина", анонимните наименования от сорта на "птича мазнина" или "животинска мазнина" предизвикват недоверие заради подозирано непостоянните източници и вариации в практиките за съхраняване и първоначална обработка с консерванти. Употребата на подобни генерически понятия не е типична при продуктите, предназначени за консумация от хората. Целта на тази тайнственост е просто прикриване влагането на кланични отпадъци, включително черва, кръв, бял дроб, глави, гръбнаци, опашки, птичи крака и кожа.

Храните с ясно наименовани животински суровини са по-добрата алтернатива. Пресните меса от посочени животински видове са най-добрият източник на протеин и мазнини при мокрите храни. При добрите гранули следва да видим съставки като пилешко, агнешко или херингово брашно. Все пак, това не са меса, подобни на тези в магазина, нито брашна, произведени от такива меса. Тези суровини са отпаднали по някаква причина от веригата за изхранване на хората. Това могат да бъдат кланични изрезки, изтощени кокошки-носачки, бракувани меса от търговската мрежа или остатъците от рибите след отделянето на филетата, т.е. глави, гръбнаци, перки и т.н.


Растителен протеин


Посочваният общ процент на протеините при много марки гранули и мори храни включва всъщност доста растителен протеин, идващ от глутеновото брашно, по-извесно като царевичен глутен. Този евтин и масово влаган пълнител съдържа около 60% нискокачествен протеин, при който съдържанието на жизненоважната аминокиселина триптофан е крайно недостатъчно от гледна точка на установените потребности на кучето и котката. Триптофанът е бездруго лимитиращата аминокиселина при птичите меса и червените меса като агнешкото. Така, недостигът на тази аминокиселина става още по-драстичен при комбинацията от царевичен глутен и птиче брашно, например. Компенсацията на подобен дефицит изисква поглъщането на повече храна, т.е. повече въглехидрати и празни калории.

Недостигът на месо в диетата означава също недостиг на аминокиселината таурин. Необходимостта от наличие на таурин в диетата на котката е широкоизвестна, докато подобна необходимост при кучетата е подценявана и дори има вегетариански храни на пазара. Ветеринарни публикации обаче показват, че кучета от определени породи като кокер спаниел и нюфаундленд имат по наследство затруднение в синтеза на таурин, което, съчетано с бедна на месо диета, може да се окаже фактор за развитието на дилатативна кардиомиопатия, последвано от развитието на застойна сърдечна недостатъчност.


Гликемически товар


Гликемическият товар на една храна е определян от нейния ефект върху повишаването и последващия спад на кръвната захар. Няколко фактора определят гликемическия товар на една гранула.

Влаганите земеделски култури. Зърнените култури (особено оризът) и картофите са най-широко използвани за производството на гранули, но са сред въглехидратните храни с относително висок гликемически индекс. Те се разграждат по-бързо до прости въглехидрати, което е свързано с по-изразени пикове и спадове на нивото на кръвната захар. Бобовите култури са сред въглехидратните храни с най-нисък гликемически индекс, поддържайки нивото на захарта умерено и за доста часове напред. Гранулите, базирани на месо и различни комбинации от грах, леща и нахут, предлагат по-добра алтернатива в сравнение с конвенционалните формули.

Екструзия. Практически всички гранули, предлагани в България, са произвеждани чрез този метод. Алтернативният метод - изпичане на гранулите във фурна, подобно на бисквитки - е използван при производството на малък брой бутикови марки храна. Екструзията започна да бъде използван през 30-те години на миналия век за производството на макаронени изделия и корнфлейкс. Особеното при този метод е, че мократа смес за гранулите е изтласквана посредством винт към щанца (матрица), след което тя набъбва и губи част от влагата. Полученият така екструдат е нарязван от ножове до желаната форма. Този метод изисква постигането на налягане между 10 и 20 бара, колкото е налягането под вода на дълбочина 100 до 200 м. Налягането и използваната висока температура (най-често 110-150 градуса по Целзий) променят хранителните качества на крайния продукт. Най-важните нежелани промени в готовия продукт включват опростяване структурата на скорбялата и общо повишение на гликемическия индекс, разрушаване на витамин А, и намаляване съдържанието на незаменимата аминокиселина лизин.

Общо съдържание на въглехидрати. Освен влаганите суровини и производственият метод, повишеното съдържание на въглехидрати също допринася за нарастване гликемическия индекс на гранулата. Изчисляването на въглехидратното съдържание е лесно. Например, ако при една храна е посочено съдържание от 30% протеин, 15% мазнини, 3% фибри, 9% влага, и 7% пепел (неорганическа, минерална материя), въглехидратите са равни на разликата до 100 процента и в случая те са около 36%. Съдържанието на въглехидрати често доближава или надхвърля 40% при гранулите за котки и 50% при гранулите за кучета. Това е неминуемо за сметка на протеина и мазнините, които са намалени до около 20/10 за кучета и 30/10 за котки. Подобни формули могат да бъдат регулярни или обозначавани като "Weight Management/Reduction", "Light/Obesity", "Senior", "Indoor", "Neutered". Когато Вашият любимец е просто закръглен, стар или с намалена двигателна активност, нищо не оправдава прехранването му с въглехидрати, и лишаването му от прием на достатъчно протеин и есенциални мастни киселини. Високовъглехидратните гранули осигуряват безспорно неестествена диета и трябва да бъдат избягвани или ограничавани като неподходящи за основно меню при повечето случаи със здрави животни.


Арсен и пестициди


Отново за ориза и картофите. Все повече източници, ангажирани с хуманното здравеопазване, алармират за рисковете от прекомерната консумация на ориз и картофи. Известно е, че оризът (особено кафявият ориз) може да съдържа доста арсен, поеман от подпочвените води в съответния район на отглеждане; докато картофите (особено необелените) са сред културите, които обичайно съдържат повече пестициди. Известно също е, че поемането на излишни количества арсен от хората може да предизвиква сериозни поражения върху тяхното здраве, като най-сериозните са анемията и раковите образувания. Пестицидите, поемани в дори малки количества, имат доказана връзка с неврологически заболявания като Болест на Паркинсон и деменция. На мен все още не ми е известно научно заключение относно това, което постоянната диета, богата на ориз и/или картофи, може да причини на домашните любимци. Въпреки това, аз препоръчвам избягването на ежедневното хранене на нашите любимци с гранули, съдържащи примерно 40% ориз или 40% изсушени картофи (последното означава около 2 килограма сурови, необелени картофи, вложени в килограм гранули).


Изкуствени консерванти и оцветители


За разлика от консервите, където срокът на годност е следствие от термичната обработка, при сухите храни този срок зависи от допълнителната обработка на месото и мазнините с антиоксиданти. Най-масово използвани за тази цел са евтините синтетични антиоксиданти етоксиквин, бутилхидрокситолуен (BHT), бутилхидроксианизол (BHA), и пропил галат. Тяхното присъствие в състава на гранулите е най-често прикривано зад евфемизмите "антиоксиданти" или "антиоксиданти, разрешени от Европейската комисия".

Етоксиквинът доказано оказва влияние върху функцията на черния дроб при някои лабораторни животни, изразено в натрупването на протопорфирин IX и повишението на определени ензими. Досега обаче няма установени здравословни последствия от тези ефекти. Все пак, ЕС и САЩ са забранили употребата на етоксиквин при продуктите, предназначени за консумация от хората (с изключение влагането на незначителните количества в някои подправки).

BHT и BHA са подозирани като канцерогенни фактори при някои животни с предстомашие (търбух). Тяхната употреба при продукти за хора е разрешена до определени нива на концентрация. Те биват влагани широко в произвежданите снаксове, чипсове, печива, колбаси, напитки, дъвки, и пр. Бутилхидрокситолуенът бе посочен през 1970 г. от д-р Бенджамин Файнголд от Сан Франсиско като причинител на свръхактивност у някои деца.

Пропил галатът е посочен в изследване от 2009 г. като антагонист на естрогена, женския полов хормон.

Естествени антиоксиданти. Те са по-скъпата алтернатива на химикалите и включват витамин С, витамин Е, и екстракт от розмарин. Има две тенденции при тяхното посочване. Едни производители заявяват, че храната е "свободна от химикали", което означава използването само на натурални антиоксиданти не само при производството на крайния продукт, но също при производството на влаганите в него суровини, доставяни от други производители. Другата тенденция е производителите да заявяват, че "няма добавени синтетични антиоксиданти" или "ние използваме само естествени антиоксиданти". В подобни случаи, крайният продукт може да съдържа остатъчни нива от изкуствените антиоксиданти, ако такива са били вече добавени при производството на изходните суровини.

Къде да търсим разумния избор? Основанията за абсолютното отричане на гранулите, предпазени с химически антиоксиданти, може да изглеждат недостатъчни засега. Въпреки това, тук става въпрос за продукти от месо и мазнини, наситени с изкуствени добавки дотолкова, че да издържат поне една година на стайна температура! По-разумно сякаш би било, ако просто се откажем от една постоянна диета, базирана на подобни храни. Предпочитанието към гранулите с естествени антиоксиданти пред тези с химическите бездруго е достатъчно мотивирано от обстоятелството, че двата типа храни присъстват едновременно в средния и високия ценови класове. И ако на пазара предлагат храна за кучета за около 7-8 лв./кг. и храна за котки за около 11-12 лв./кг., направени с натурални антиоксиданти, аз няма защо да предпочитам храни от други марки на близка цена, които са наситени с химикали. У нас вървят няколко марки суха храна, които аз не възприемам като супер премиум единствено заради предполагаемо високата концентрация на евтини антиоксиданти в тях, не заради съществени недостатъци, свързани с качеството или количеството на хранителните съставки.

Изкуствени аромати и оцветители. Тези химикали са широко застъпени при храните със супермаркетно качество, т.е. "шарените гранули". Като цяло, те отсъстват при супер премиум и премиум продуктите.


Изпитание върху затворени животни


Или както е също популярно, тестване върху експериментални животни. Все повече производители на храни от различни страни изрично декларират: "Not Tested on Animals" или "Cruelty Free". И наистина, една храна, направена грижливо от достатъчно количество месо и качествени като цяло съставки, предполагаемо ще удовлетворява потребностите на вида, за който тя е предназначена. Има обаче производители на комерсиални храни, чийто приоритет е свръхпечалбата. Поносимостта на животните към една храна с крайно ниска производствена себестойност и съдържаща главно зърнени отпадъци ще трябва да бъде потвърдена, преди същата храна да бъде пусната в търговската мрежа. Например, много производители в САЩ прибягват до стандартна процедура, която позволява някоя съмнителна формула за кучета да бъде утвърдена като "пълноценна и балансирана". За целта е провеждано 26-седмично изпитание, включващо поне осем експериментални (затворени) кучета. Правилото изисква броят на отпадналите (което всъщност означава разболели се и умрели) по време на теста животни да не надхвърля 25% от първоначалния брой и същевременно загубата на тегло при останалите в края на теста да не надхвърля 15%.

У нас много стопани на кучета и котки считат себе си за поддръжници на каузата на животните. Дилемата пред тях е сведена до въпроса "да плащам ли за жестоката експлоатация и нещастието на експерименталните котки и кучета?". Като защитник на животните, Анимал Програмс горещо насърчава отказа на стопаните от продукцията на компании, разчитащи на такива практики.


Вижте списък с най-добрите храни за котки и кучета >>